REPROfessionals in grootformaat tekenkamerautomatisering, (foto)grafische-, productie-, repro-, & signsystemen. | Snelle levering & installatie in heel Nederland en België.

Digitizers & DrawingBoards


Sinds de update naar Windows 7 of Windows 8 heeft AutoCAD software problemen met de herkenning van digitizers.

Werking digitizers:
Een digitizer doet niets meer of minder dan het doorgeven van coördinaten (veelal 13 cijfers) aan een softwareprogramma. Het softwareprogramma bepaalt hoe deze gegevens geïnterpreteerd worden.

Werking software:
Vele klanten hebben zelf een (software)menu in AutoCAD ontwikkeld waarbij symbolen zijn aangemaakt om veel gebruikte functies op te roepen. Na de update (versie AutoCAD maakt niets uit) herkent AutoCAD digitizers in het algemeen niet meer. Dit is dus géén probleem van de fabrikant van de digitizer, maar van AutoDesk!

Probleem USB aansluiting:
Sinds de komst van de USB-aansluiting hebben veel hardwarefabrikanten hun externe AC-voeding verwijderd en gezorgd dat middels de USB niet allen aansluiting gevonden wordt met de PC maar dat ook de AC-voeding via de USB afkomstig is. Veelal kan software alleen communiceren met COM-poorten en (nog) niet met USB.

Probleem koppeling Hardware met software:
De in het verleden gebruikte TabletWorks software van GTCO Calcomp zorgde voor de softwarematige koppeling met o.a. AutoCAD. Daar AutoCAD wederom problemen heeft met USB-hardware, heeft GTCO Calcomp onlangs aangekondigd dat de TabletWorks-driver niet langer compatibel is met AutoCAD.

Wat te doen om een digitizer toch te laten werken onder AutoCAD?

 1. Voor een DrawingBoard moet een optionele RS232 / Power Supply Kit aangeschaft worden.
  Dit is een aparte voeding met aparte seriële kabel. De USB wordt dus niet meer gebruikt.
 2. Daarnaast is een aparte Serial to USB kabel nodig met software. Deze kabel is in iedere computerwinkel te koop.
  Eerst de software installeren, daarna de adapter pas op de PC aansluiten zodat alle juiste drivers geïnstalleerd worden.
  (GTCO adviseert de USB adapter van Keyspan model USA-19HS.
 3. Via het instellingenmenu van Windows de USB 'koppelen' naar een 'vrije' COM-poort.
 4. De driver van VTablet is en goede vervanger van de TabletWorks driver. Deze driver is aan te schaffen op www.vtablet.com. De VTablet driver beschikt over de Wintab 1.1 driver/software welke benodigd is door AutoCAD. VTablet werkt ook niet op USB wat de reden is dat u de optionele RS232 / Power Supply Kit nodig hebt.
 5. Nadat u alles geïnstalleerd hebt, in AutoCAD aangeven dat de digitizer moet communiceren met de eerder opgegeven COM-poort.


Met de optionele RS232 / Power Supply Kit en Serial to USB kabel en software, is het weer mogelijk geworden om een digitizer draaiende te krijgen onder AutoCAD.