REPROfessionals in grootformaat tekenkamerautomatisering, (foto)grafische-, productie-, repro-, & signsystemen. | Snelle levering & installatie in heel Nederland en België.

Grootformaat printers en plotters, van CAD tot Foto!

 

Een nieuwe grootformaat printer / plotter kopen?

 

Levering, installatie en reparatie.

Door heel Nederland en België leveren, installeren en repareren wij dagelijks vele grootformaat printers. Van kleiner kantoren tot de grote multinationals en de overheid. Uiteraard hebben wij altijd de scherpste aanbiedingen en leveren vaak direct uit eigen voorraad. De keuze in grootformaat printers is tegenwoordig enorm groot.

Deskundig advies.

Bel ons vrijblijvend op zodat wij u onafhankelijk van een deskundig en eerlijk advies kunnen voorzien. Als totaalleverancier van alle merken beschikken wij over de kennis van alle innovaties en specificaties van bestaande en de nieuwste producten en kunnen u begeleiden bij de aankoop van uw grootformaat printer (en andere producten zoals scanner, vouw- en snijmachines).

Welke grootformaat printers zijn er verkrijgbaar?

De grootformaat ofwel breedformaat printermarkt in Nederland wordt grotendeels gedomineerd door Canon en HP. Een groots aanbod is aanwezig met voor iedere markt en segment een aparte configuratie.

Segmentatie: 

 • CAD/GIS toepassingen
  De technische grootformaat printers, vroeger “plotters” genoemd, waren alleen beschikbaar met zwart-wit toner technologie. Nog steeds behoren deze groep tonerprinters tot de snelste printers verkrijgbaar. Veelal gebruikt door de grotere bouwbedrijven, architecten, engineers en overheidsinstellingen welke massaproductie moesten draaien op A0 en A1 formaat technische tekeningen. Deze plotters werden vaak gekoppeld met online vouwmachines zodat de tekeningen netjes gevouwen achter de printer klaar lagen.

  Al geruime tijd was de vraag aanwezig naar kleurenplotters. De inkjet printers werden ontwikkeld en maken nog steeds gebruik van op water gebaseerde inkten in een combinatie van Dye en pigmentinkten. Deze grootformaat inkjetprinters beschikken vaak over de Cyaan, Magenta, Geel, Zwart en Matzwarte kleuren. Voldoende mogelijkheden om de technische tekeningen in de CAD/GIS markt te voorzien van mooie vlakvullingen en scherpe lijnen.

  Tegenwoordig zijn er ook volume grootformaat printers verkrijgbaar zoals de ColorWave welke gebruik maken van een combinatie van inkt en toner: de tonerpearl technologie.
  plotter
  Een plotter is een uitvoerapparaat waarmee (lijn)tekeningen, in het bijzonder technische tekeningen, kunnen worden gemaakt voor het plotten van CAD-toepassingen in onder andere de architectuur-, ontwerp-, bouw- en productiesector, waar ze als voordeel hebben dat er met zeer grote papierformaten (van DIN A2 tot A0+) kan worden gewerkt met behoud van een hoge resolutie. Sinds voor plotters gebruik wordt gemaakt van de inktjet-techniek is er qua technische werking weinig verschil tussen een plotter en een grootformaat printer.

  De behoefte om zelf te printen is voor elk bedrijf uniek. Snelheid van printen is van ondergeschikt belang indien u maar enkele plots per dag maakt. Het verschil tussen 30 of 45 seconden voor een A0 tekening plotten is pas belangrijk indien er tientallen plots per dag verwerkt worden. Zo ook de keuze van het aantal media rollen. Alleen bij grote volumes is het interessant om meerdere rollen te selecteren. Het wisselen van rollen is tegenwoordig eenvoudig, zeker met de printers met een voor- of bovenlader.

  Van groot belang is de ondersteuning van printertalen. Tegenwoordig ondersteunen alle fabrikanten de AutoCAD HPGL/2 & HP RTL software. Maar sommige printers kunnen niet standaard een JPEG, TIFF of PDF bestand verwerken. Canon biedt met haar GARO printertaal die ondersteuning wel maar voor veel HP producten heb je vaak een optionele PostScript versie nodig om een PDF te kunnen printen.

 • Signage, POS en proofing
  Voor grootformaat printen van posters, affiches, expositiegraphics. drukproeven, storyboards, verpakkingen, brochures, etc. Veelal inkjet pigment technologie van 6 tot 8 kleuren. Voldoende om hoogwaardige prints te produceren. Veelal mogelijkheid om fotopapier, bannervinyl of canvas te printen.

 • Fotografie en kunst
  De speciale grootformaat fotoprinters bieden alle mogelijkheden om de mooiste foto’s of hoogwaardige graphics af te drukken. Voorzien van 8 tot 12 pigmentkleuren zorgen deze grootformaat fotoprinters voor perfecte afdrukken.

 

Afmeting plotters:

 • Van 17 inch (430mm) tot 60 inch (1.524mm) breed printen verkrijgbaar

 

Snelheid printen:

 • De technische printers behalen vaak de hoogste snelheden. Logisch, want vaak is printen op 300 dpi meer dan voldoende voor de technische tekeningen.
 • De printers voor de signage, POS en proofing markt behalen tegenwoordig ook schrikbarende snelheden. Canon heeft zelfs printers ontwikkeld welke een full color A0 binnen één minuut kan produceren.
 • Hoe meer kleuren, des te langer het duurt om de afdruk te realiseren? Grotendeels klopt dit. Foto’s worden vaak op 600 dpi tot 1.200 dpi geprint voor een uitmuntend resultaat. De printer moet uiteraard secuurder printen en dus duurt het langer eer de prints klaar zijn.

 

Inhoud tanks:

 • De 17 tot 36 inch printermodellen beschikte voorheen maar over een inhoud per inkttank van 28ml tot 130ml. Tegenwoordig zijn er al inkttanks op sommige modellen te gebruiken van 300ml.
 • De 40 tot 60 inch printermodellen beschikken over grotere volume inkttanks. HP had vaak het kleinste volume terwijl Canon al beschikte over 330ml en 700ml inkttanks.

 

Aantal rollen:

 • Printers welke grote hoeveelheden (voornamelijk technische tekeningen) moeten produceren, kunnen over 2 tot 6 media rollen beschikken. Daardoor kunnen deze printers makkelijk verschillende afmetingen tegelijkertijd printen zonder de rollen te wisselen.
 • Kleinere printers en de fotoprinters beschikken vaak maar over één mediarol.

 

Volume:

 • Algemeen gebruik, weinig printen, kleine kantoren
 • CAD/GIS, weinig gebruik, kleine kantoren
 • CAD/GIS, normaal gebruik, meerdere gebruikers
 • CAD/GIS, volume printen, veel gebruikers
 • Productie printen
 • Grafisch printen

 

Laat u adviseren indien u op zoek bent naar een nieuwe grootformaat printer of plotter.